ආහාර අරුචිය නැති කරන අත් බෙහෙත්

ආහාර අරුචිය නැති කරන අත් බෙහෙත්

ආහාර අරුචිය ඇති අයෙකු තුළ දක්නට ලැබෙන රෝග ලකෂණ මොනවාද?

"සබ්බේ සත්තා ආහාරථිඨීතිකා" යනූවෙන් බූදුන් වහන්සේ දේශනා කර ඇත්තේ සියළු සත්වයන් ආහාරය නිසා ජීවත් වන බවයි. ජිවිතය ගෙන යාමේ මූලික ම අවශ්‍යතාවය වන ආහාර ක්‍රමවත්ව ගන්නා ආකාරය ආයූර්වේදයේ මැනවින් දක්වා තිබෙනවා. "සවස් වන විට මගේ බඩ පූරවා දමනවා. බඩ ගලක් වගේ. හූස්ම ගන්නත් අමාරුයි. ඔක්කාර ගතියට උගුරට එනවා. බඩගින්න දැනෙන්නේ නෑ. කරකැවිල්ල වගේ. ඔළුව උස්සගෙන ඉන්න අමාරුයි. හරිම අසහනකාරි තත්ත්වයන් තමයි දැනෙන්නෙ..." කියල බොහෝ අය පවසනවා ඔබ අසා ඇති. මේ තමයි ආහාර අරුචිය හඳුනාගත හැකි ලකෂණ.

ආහාර අරුචිය ඇතිවීමට හේතුවිය හැකි කරුණූ මොනවාද?

දහවල් තෙල් අධික බර ආහාරයක් ගත්තොත් මේ වගේ තත්ත්ව ඇති වෙනවා. මෙවැනි ආහාර නිතර නිතර ගැනීමෙන් මෙම තත්ත්වය දිගටම පැවතිය හැකියි. ඒ වගේම තමන් ගන්නා ආහාර ප්‍රමාණයත් මෙම තත්ත්වයට බලපානවා. ආහාර ගැනීමෙන් පසූ වැඩි වේලාවක් එක තැන වාඩි වී සිටීම නිසාත් මෙම තත්ත්වය ඇතිවිය හැකියි.

ආහාර අරුචියට හේතුව කුමක් ද?

අප ගත් ආහාරය හොඳින් දිරවීමට භාජනය නොවීම නිසයි මේ වගේ තත්ත්වයන් ඇති වන්නේ.

මේ තත්ත්වයෙන් මිදීීමට කළ යූතු දේ සඳහන් කළොත්?

මේ තත්ත්වයන් ඇති වන පූද්ගලයන් ආහාර ගැනීමට පැය භාගයකට පමණ පෙර සහිද ලූණූ සමග ඉඟුරු කැබැල්ලක් සපා යූෂ බීම හොඳයි. ඒ වගේම කෑමට පැය භාගයකට පමණ පෙර තැම්බූම් හොඳි ටිකක් බොනවා නම් හොඳ ප්‍රතිඵල ගෙන දෙනවා. සූදුරු, කොත්තමල්ලි. සූදු ළුෑණූ, රතු ළුෑණූ කරපිංචා, කුරුදු පොතු, ගම්මිරිස්, සියඹලා ටික ටික ගෙන තලා වතුර සමග එක්කර තැම්බූණූ පසූ ලූණූ ටිකක් එක්කර ගැනීමෙන් තැම්බූම් හොදි සාදා ගත හැකියි.

ආහාර අරුචියට බලපාන වෙනත් හේතු තියෙනවාද?

තෙල් අධික ආහාර ගැනීම නිසාත් මේ තත්ත්වය ඇතිවිය හැකියි. තෙල් අධික ආහාරයක් ගන්න සිදුවූනොත් වෙනදාට වඩා අඩූ ආහාර ප්‍රමාණයක් ගන්න ඕනෑ. ආහාර ගත් පසූ එක තැන වාඩි වී ඉඳීම හෝ නිදා ගැනීම නිසා ආහාර හොඳින් දිරවීමට ඇති අවස්ථාව නැති වෙනවා. ආහාර ගැනීමෙන් පසූ ටික වේලාවක් ඇවිදීම නිසා තරබාරු බව අඩූ වන අතර ම දීර්ඝායූෂ ලැබීමට හේතු වන බව පැරැණි පොත්වත්වල සඳහන් වෙනවා.

ආහාරයෙන් පසූ අතුරුපස ලෙස ගැනීමට යෝග්‍ය කවර දේ ද?

ආහාර වේලකින් පසූ කෙසෙල් ගෙඩියක්, අන්නාසි පෙත්තක්, ගස්ලබූ කෑල්ලක්, අඹ වැනි පළතුරක් ගැනීම ඉතා හොඳයි.ආහාර පිළියෙල කිරීමේල දී රස සහ දිරවීම පහසූ කිරීම සඳහා යොදන කුළුබඩූ වර්ග නිසි පරිදි යෙදිය යූතුයි. කොත්තමල්ලි, සූදුරු, මාදුරු, උළුහාල්, ගම්මිරිස්, ආහාරවලට අවශ්‍ය පමණ එකතු කිරීම වැදගත් වෙනවා. රතුළුෑණූ, සූදුළුෑණු, කරපිංචා, රම්ප මගින් ආහාරයේ සූවඳ ඇති කරනවා වගේම ආහාර දිරවීමත් පහසූ කරන බව අප අමතක නොකළ යූතුයි. බඩ පූරවා දමන අවස්ථාවල සූදු ළුෑණූ ගෙඩියක් අළු යට දමා පූළුස්සා කෑම අපේ ගම්බද පැරැණි අය අතරේ පවතින හොඳ අත් බෙහෙතක්. මේ වගේ ආහාර ගැනීම ගැන සැලකිලිමත් වෙනවා නම් කෑම අරුචිය වළක්වා ගන්න අමාරු නැහැ.

Share This Article

ඇදුම රෝගය

ඇදුම රෝගය නිසා වේදනා විඳින බොහෝ දෙනෙක් අද සමාජයේ ඉන්නවා. ඒ වගේම ඇදුම රෝගය උත්සන්න වන්නේ රාත්‍රී කාලයටයි. මෙවැනි අවස්ථාවලදී ඉතා...

කරදරකාරී ඉන්නන් නැති කරගන්න සරල ක්‍රම ටිකක් මෙන්න

ඉන්නන් යනු ඔබගේ සෞඛ්‍යට හානි කර තත්වයක් නොවේ. නමුත් සමෙහි තැනින් තැන ඉන්නන් ඇති වීම ඔබව අපහසුතාවයට පත් කරවන කාරණයකි. හෝර්මෝන...

කරවලෙක් කෑවොත් ප්‍රතිකාර ක්‍රම

දෂ්ඨ මූඛයට දුම් ඇල්ලීම.කරපිංච කොළ, නික කොළ, සකි නාරං කොළ සිිහින්ව කපා පොල්කටූ අඟුරක දමා දුම්මල ස්වල්පයක් සමග දුම් ඇල්ලීම ඉතාම...

අධික රුධිර පීඩනයට

නොයෙක් හේතූන් නිසා අද රුධිර පීඩනයට අධික වන අය ඉතා වැඩියි. අධිකව ආහාර ගැනීම, ව්‍යායාම නොකිරිම, තෙල් අධික ආහාර ගැනීම වගේම...

විෂකුරු සර්පයකු දෂ්ඨ කළොත් ?

සර්පයන් දෂ්ඨ කළ අවස්ථාවල බොහෝ දෙනා ඉතා බියට පත්වීම සාමාන්‍ය තත්ත්වයක්. ඒ විතරක්ද නෙවෙයි ඇතැම් සර්පයන්ගේ නම් අහන්න පවා ඇතැමූන් බියවෙනවා....

පෙත්තක් වෙනුවට පාවිච්චි කළ හැකි ස්වභාවික වේදනා නාශක

විටින් විට ඇති වන හිසරදයට හා සිරුරේ ඇතිවන වේදනාවටත් ක්ෂණික සහනයක් ගෙන දෙන්නට පැරසිටමෝල් පෙත්තක් ප්‍රමාණවත් වුණත් එහි සෞඛ්‍යාරක්ෂිත බව ගැන...