සෙංගමාලය මටිටූ කරන කැඳ
සෙංගමාලය ඕනෑම කෙනෙක් හොඳින් හඳුනන රෝගී තත්ත්වයක් බව හැමදෙනාම දන්නවා. ඒ වගේම මෙම රෝගී තත්ත්වය වරින්වර බෝවී යන රෝගයක්ද වෙනවා. වෛරස් ආසාදන නිසා හෝ පිත වැඩිවීම, පණූ අවරෝධය වැනි තත්ත්වයන් සෙංගමාලය බොහෝ දෙනෙකුට ඇතිවීමට හේතු වෙනවා. මෙම රෝගය සමනය කර ගැනීම සඳහා දේශීය ප්රතිකාර අතර බොහෝ විට කැඳ වර්ග, භාවිත කරයි. අනෙක් ප්රතිකාර වගේම කැඳ වර්ග ද ගැනීම මගින් මෙවැනි රෝගී තත්ත්වයක් සමනය කර ගත හැකිය. නමූත් අවශ්ය අවස්ථාවන්වලදී වෛද්යවරයෙක් හමූවීමද හොඳයි.
- ගස් කරල් හැබ, බක්මී පොතු, හීින් බෝවිිටිය කොළ, රසකිඳ කොළ, මොණර කුඩූම්බිය කොළ, මූස්සැන්ද, සැවැන්දරා වැනි ඕනෑම වර්ගයකින්, එක් වර්ගයක් ගෙන කොටා මිරිකා ඉස්ම ගෙන, හීනැටිහාල් හෝ කැකුළු හාල් ලිප තබා තම්බා එයට මිශ්ර කර කැඳ සාදා කිතුල් හකුරු සමග බොන්නට දීම ඉතාම ගුණදායකය. ඉහත සඳහන් ඕනෑම වර්ගයක් ඒ සඳහා ඔබට භාවිත කළ හැකිය.
- ඒ වගේම කෝමාරිකා පිත්තක් ගෙන එය පලා, ඒ තුළට මූං ඇට දමන්න. ඉන්පසූව උණූ අළු යට තබා තැම්බෙන්නට හැර පසූව එමගින් කැඳ සාදා බොන්න. මෙයද ඉතා ගුණදායක වන්නේය.
මෙවැනි ආකාරයට කැඳ වර්ග ඔබට නිවසේදීම පහසූවෙන් සාදා ගත හැකිය. ඒ නිසා සෙංගමාලය රෝගී අවස්ථාවලදී එය සමනය කර ගැනීම සඳහා ඔබට එවැනි අත් බෙහෙත් ක්රම අනූගමනය කළ හැකිය.