Biz Log
Classifields
Biz Log
Classifields

සිගරට් එපා වෙන ඖෂධයක් කෙසෙල්වලින් හදන හැටි

සිගරට් එපා වෙන ඖෂධයක් කෙසෙල්වලින් හදන හැටි

ශ්‍රී ලංකාව තුළ පමණක් නොව ලෝකවාසී සමස්ත ජනයා අතරද වැඩි වශයෙන් භාවිත වන පලතුර ලෙස කෙසෙල් හැඳින්විය හැකිය. ඇති නැති සෑම අයකුටම ඉතා සමීපතම පලතුර වන කෙසෙල් අප සංස්කෘතියට අනුව සමෘද්ධියේ සංකේතයක් ලෙසින්ද ප්‍රචලිතව පවතී. සිංහල හින්දු අලුත් අවුරුදු දින කෙසෙල් ඇවරියක් නොමැති එකදු කැවිලි මේසයක් හෝ නැති තරමට කෙසෙල් අප සංස්කෘතිය සමඟද බැඳී පවතී. එමෙන්ම විවාහ මංගල්‍යයකදී කෑම මේසය රසවත් කිරීමට මෙන්ම අලංකාරවත් කිරීමටද යොදාගන්නා කෙසෙල් ආගමික උත්සව සඳහාද ශාන්ති කර්ම, දේව පූජා සඳහාද නැතිවම බැරි පලතුරක් ලෙස සමාජගතව පවතී. එමෙන්ම හින්දු භක්තිකයන්ගේ ආගමික පූජාවලදී කෙසෙල් ගස් සිටුවා සිදුකරන ක්‍රියාවලියක්ද පවතී.

කෙසෙල් වර්ග කිරීමේදී අතීතයේ සිට කෙසෙල් වර්ග 40කට ආසන්න සංඛ්‍යාවක් පැවැතියද නවීන ක්‍රමෝපායන් හරහා මේ වනවිට කෙසෙල් වර්ග 300කට අධික ප්‍රමාණයක් දක්නට ලැබේ. පොදුවේ රසවත් පලතුරක් ලෙස එදිනෙදා ජීවිතයේදී ආහාරයට ගන්නා කෙසෙල් දේශීය ආයුර්වේදයේ, රෝග රැසකට ගුණ දෙන ඖෂධයක් යැයි පැවැසුවහොත් සැබැවින්ම ඔබ මවිත විය හැකිය. අනාදිමත් කාලයක සිට පැවැත එන දේශීය ආයුර්වේදයේ කෙසෙල් යනු රෝග රැසකට පිළියම් පිණිස යොදාගන්නා සුවිශේෂී ඖෂධයක් බව කොළඹ විශ්වවිද්‍යාලයට අනුබද්ධ රාජගිරිය පිහිටා ඇති දේශීය වෛද්‍ය විද්‍යා ආයතනයේ ජ්‍යෙෂ්ඨ කථිකාචාරිනී එස්. කේ. එම්. කේ. හැරපත්දෙණිය මහත්මිය පවසන්නීය. කෙසෙල් ශාකය තුළ පවතින සුවිශේෂත්වය සහ අප දේශීය වෛද්‍ය ක්‍රමය තුළ කෙසෙල් ශාකය ඖෂධ පිණිස යොදා ගන්නා ආකාරය පිළිබඳ ජ්‍යෙෂ්ඨ කථිකාචාරිනිය මව්බිමට පැවැසුවාය.

කෙසෙල් කියන්නේ අපි එදිනෙදා ආහාර ගැනීමෙන් පසුව අතුරු ආහාරයක් ලෙස ආහාරයට ගන්න පුරුදු වෙලා ඉන්න පලතුරක්. ඊට අමතරව ගෙවතු වගාවක් ලෙසත් කෙසෙල් අපට ආර්ථිකමය වාසි සලසන බෝගයක් වෙනවා. කෝලිකුට්ටු, ඇඹුල්, අළු කෙසෙල්, ආනමාළු, පුවාලු, රබර් කෙසෙල්, ඇම්බුන්, සීනි කෙසෙල් ආදී වශයෙන් කෙසෙල් වර්ග 300කට අධික ප්‍රමාණයක් අප සමාජයේ අද වෙනකොට නවීන තාක්ෂණික ක්‍රමවේද හරහාත් බිහිකෙරෙනවා. (කෘෂිකාර්මික ක්‍රමෝපායන් හරහා). ජාත්‍යන්තර මට්ටමේ විද්වතුන් පවසන ආකාරයට කෙසෙල් ශාකයේ නිජ භූමිය ලෙස හැඳින්වෙන්නේ මැලේසියාව. නමුත් මැලේසියාව කෙසෙල් ශාකයේ නිජ භූමිය ලෙස හැඳින්වූවත් එය සනාථ කරන කරුණු මැලේසියාවේ නෑ. දැනට ලොව පවතින පැරැණිතම කෙසෙල් වර්ගය තමයි වනගත කෙසෙල් වර්ගයක් වන ඇටි කෙසෙල්. ඇටි කෙසෙල් තමයි කෙසෙල්වල මූලාරම්භය. නමුත් ඇටි කෙසෙල් ඇති එකම රට අපේ ශ්‍රී ලංකාව විතරයි. ඒ අනුව පැහැදිලි වෙනවා කෙසෙල් ශාකයේ නිජ බිම මැලේසියාව කියලා මත පළ කළත් සැබවින්ම කෙසෙල් ශාකයේ මූලාරම්භය සිදුවුණේ ශ්‍රී ලංකාවේ කියලා.

කෙසෙල් ශාකය (ඉජඪචබචථඪදඥචඥ) කුලයට අයත් වන අතර මෙහි උද්භිද විද්‍යාත්මක නාමය වන්නේ (ර්භඵච ර්ථීචපචජතඪඵඪචජච) යන නාමයයි දේශීය ආයුර්වේදානුකූලව කෘෂ්ඨ කදලි, අටඹරා යනාදී නම්වලින් හඳුන්වන කෙසෙල් සංස්කෘත භාෂාවෙන් කදලි, රම්බා, වාරණා, ස්වාදු පලා යනාදී නම්වලින්ද හඳුන්වන බව හැරපත්දෙණිය මහත්මිය පැවැසුවාය. කෙසෙල් ගෙඩිවල එයටම ආවේණික පැණි රසයක් පවතින බැවින් ස්වාදු පලා ලෙස හඳුන්වන අතර දැකීමෙන් පවා ප්‍රිය බවක් උපදවන හෙයින් කෙසෙල් රම්බා යන නමින්ද හඳුන්වනු ලබයි. අපි දේශීය ආයුර්වේදානුකූලව ඉදුණු කෙසෙල් ගෙඩි, පැසුණු අමු කෙසෙල් ගෙඩි, කෙසෙල් අල, කෙසෙල් මල්, කෙසෙල් මුල්, කෙසෙල් බඩ විවිධ රෝග සඳහා ඖෂධ නිෂ්පාදනය කරන්න ගන්නවා. මුලින්ම කෙසෙල් ගෙඩි භාවිත කරලා ඔබට නිවෙසේ සිටම රෝග සඳහා ප්‍රතිකාර ඖෂධ සාදාගන්නා ආකාරය මම මුලින්ම පවසන්නම්.

කෙසෙල් ගෙඩිවල ඉතා ඉහළ පෝෂ්‍යය ගුණයක් පවතිනවා. අපි එදිනෙදා භාවිත කරන පලතුරු අතර පොටෑසියම් බහුලම පලතුරක් තමයි කෙසෙල් ගෙඩි කියන්නේ. පොදුවේ සැම කෙසෙල් ගෙඩියකම සෝඩියම්, යකඩ, විටමින් ඒ, විටමින් ඕ, විටමින් ඛ් ගුණ පවතිනවා. කෙසෙල් පලතුරේ පොටෑසියම් ගුණ වැඩි නිසා හෘදයට ඉතාම හිතකරයි. එනිසා හෘදය ආශි්‍රත රෝගවලින් පෙළෙන අය දිනපතා ආහාර ගැනීමෙන් පසුව කෙසෙල් ගෙඩියක් ආහාරයට ගන්න පුරුදු වෙලා ඉන්නව නම් ඒක හෘදය ආශි්‍රත රෝග සුව කරන්න ඉතාම ගුණයි. ඒ වගේම අධික රුධිර පීඩනය ඇති අයගේ අධික රුධිර පීඩනය තත්ත්වය අඩු කරන්නත් කෙසෙල්වලට පුළුවන්. පොටෑසියම් බහුල ආහාරවලට හෘදය ආශි්‍රත රෝග සුව කිරීම, අධික රුධිර පීඩනය සුව කිරීම වගේම අංශභාග තත්ත්වය අඩු කරන්නත් පුළුවන්කම තිඛෙනවා. එනිසා දිනපතාම ආහාර ගැනීමට පසුව කෙසෙල් ගෙඩියක් අනුභව කරන්න ඔබ පුරුදු වෙනව නම් ඉහත රෝග තුනේම නිශ්චිත සුවයක් ඔබට ලබන්න පුළුවන්. සමහරු කියනවා කෙසෙල් වර්ග අනුව ශරීරයට අහිතකර තත්ත්වයක් පවතිනවා කියලා. එහි කිසිම අහිතකර බවක් නෑ. කෙසෙල් ආහාරයට ගන්න ගන්න ගුණ ලැඛෙනවා මිසක් ශරීරයට අහිතකර බවක් එයින් වෙන්නේ නෑ.

අද අප සමාජයේ බොහෝ දෙනා හතිය, කැස්ස, ඇදුම වැනි රෝග හේතුවෙන් අසහනයටත් පීඩාවටත් පත්ව සිටිති. එවන් රෝගීන්ගේ සුවය පිණිස ඉදුණු අළු කෙසෙල් හෝ සුවඳැල් කෙසෙල් මගින් සුවිශේෂී ඖෂධ පැණියක් නිවෙසේ සිටම ඔබට සාදාගත හැකි ආකාරය පිළිබඳ හැරපත්දෙණිය මහත්මිය අපට පැවැසුවාය. ඒකට කියන්නේ කෙසෙල් පැණිය කියලා. ඇදුම, කැස්ස, හතිය වගේ රෝගවලින් පීඩා විඳින අයට ඉතාමත්ම සරලව නිවෙසේ ඉඳන් මේ ඖෂධීය පැණිය සදාගන්න හැටි මම කියන්නම්.

ඉදුණු කෙසෙල් ගෙඩි කිහිපයක් අරගෙන (අළු කෙසෙල් හෝ සුවඳැල් කෙසෙල්) ලෙලි ඉවත්කර පෙති වශයෙන් කපා ගන්න. ඒ කපා ගත් කෙසෙල් ගෙඩි පෙති ඇලුමිනියම් බඳුනකට දමා ඒ කෙසෙල් පෙති වැහෙන තරමට සීනි දමා වතුර ඉතාම ස්වල්පයක් එයට මිශ්‍ර කරන්න. ඉන්පසු වතුර හට්ටියක් ළිපේ තියලා ඒ වතුර එක මැද කෙසෙල් පෙති බඳුන (බඳුන වසා) තැන්පත් කර හොඳින් වසන්න. ඉන්පසු වතුර එක නටන අවස්ථාව වෙනකොට කෙසෙල් බඳුනේ කෙසෙල් තැම්බිලා හොඳින් ද්‍රාවණයක් වෙලා සීනි සමග මිශ්‍ර වෙලා රසවත් ගුණවත් පැණියක් හැදෙනවා. ඒ පැණිය වරකට තේ හැඳි දෙක බැගින් දිනකට තුන්වරක් පානය කරන්න ගන්න.

මේ ඖෂධීය පැණිය දිනකට වඩා කල් තබා ගන්න අපහසු නිසා දින කිහිපයක් උදෑසන සාදාගෙන තුන් වේලටම පානය කරන්න. හතිය, ඇදුම, කැස්ස රෝගීන්ට මේ ඖෂධීය කෙසෙල් පැණිය ඉතාමත්ම ගුණයි. මෙහිදී විශේෂයෙන්ම කිව යුතුයි ශරීරයේ අධික ලෙස සීනි ඇති අය මේ ඖෂධය සීමා සහිතවයි භාවිතා කළ යුත්තේ. විශේෂයෙන්ම මලබද්ධය වැනි අන්ත්‍රය ආශ්‍රිත රෝග තත්ත්වයන් සුව කරන්නත් කෙසෙල්වලට පුළුවන්. ඒ වගේම අතීසාරය තත්ත්වය නැති කරන්නත් කෙසෙල්වලට පුළුවන්. අතීසාරය ඇති රෝගියකුට මොනම වර්ගයකින් හරි ඉදුණු කෙසෙල් ගෙඩි කිහිපයක් පොඩි කරලා ඒකට සියඹලා ස්වල්පයක් සහ ලුණු ස්වල්පයක් මිශ්‍ර කරලා දවසකට දෙවරක් වෙන්න ඒක ආහාරයට ගන්න. ඒක අතීසාරයට ගොඩක් ගුණදායකයි. ගැබිනි මවුවරුන්ට වරින්වර ඇතිවන වමනය යෑමේ තත්ත්වය මග හරවා ගැනීමට දිනපතා උදේ සවස කෙසෙල් අනුභව කිරීමෙන් හැකි බවද හැරපත්දෙණිය මහත්මිය පැවැසුවාය. ශරීරය කෘශ වීම හෙවත් කෙට්ටු වීම නිසා අද බොහෝ දෙනා මානසික පීඩාවනට ලක්වී සිටිති. එවන් තත්ත්වයන්ගෙන් මිදීමට, ශරීරය මහත් කරවා ගැනීමට සුදුසු ඖෂධයක් සාදාගැනීම කෙසෙල් ගෙඩි භාවිතයෙන් කළ හැකි බව ජ්‍යෙෂ්ඨ කථිකාචාරිනිය පැවැසුවාය.

අද අපේ සමාජයේ බොහෝ දෙනකුට ගැටලුවක් තමයි, ශරීරය කෙට්ටු වීම. කෙට්ටු අයට ශරීරය පෘෂ්ටිමත් වෙන්න ඔසුවක් කෙසෙල්වලින් සාදාගන්නා ආකාරය මම කියන්නම්. එහිදී මුලින්ම කරන්න ඕනේ අමු සුවදැල් කෙසෙල් ගෙඩි (පැසුණු ඒවා) කිහිපයක් පොත්ත ඉවත්කර පෙති කපා හොඳින් අවුවේ වියළා ගැනීම. ඉන් පස්සේ හොඳින් වියළුණු කෙසෙල් කැබලි කුඩු කරලා පිටි හදාගන්න. වියළුණු කෙසෙල් පිටි බෝතලයකට දමා හුළං නොවදින සේ ඇසුරුම් කර තබා දිනපතා උදේ සහ හවස ඒ කුඩුකර ගත් කෙසෙල් පිටි හැඳි දෙකක් වීදුරුවකට දාලා ඒකට උක් හකුරු සහ ගිතෙල් ස්වල්පයක් මිශ්‍රකරලා උණු වතුර දමා කලවම් කරලා පානය කරන්න. දිනපතා උදේ සවස මේ ඖෂධීය කෙසෙල් පානය මාසයකට වැඩි කාලයක් පාලනය කළොත් එහි සාර්ථක ප්‍රතිඵල ඔබට දැකගන්න පුළුවන් වේවි. එමගින් ශරීරය කෙට්ටු ගතිය මග හැරී ශරීරය පුෂ්ටිමත් වෙනවා. ඒ වගේම තමයි ශරීරය දුර්වල වෙලා. කෘශවෙලා ගිය අයට මම තවත් ඖෂධයක් කියන්නම්. මෙම ඖෂධ ශරීරය පුෂ්ටිමත් කරලා ප්‍රාණවත් ගතියක් ලබා දෙන්න අපි නිෂ්පාදනය කරන ඖෂධයක්. මේක මෝදකයක්. මේකෙ නම කදලි මෝදකය. ඇග පුෂ්ටිමත් කරන්න කදලි මෝදකය හදාගන්න ආකාරය මම කියන්නම්. පැසුණු අමු අළු කෙසෙල් වියළාගෙන හොඳින් කොටා පිටි අරගෙන ඒ පිටි හා සමානව උඳු පිටි අරගෙන එයට මිශ්‍ර කරන්න. වියළා ගත් කෙසෙල් පිටිවලටත් උඳු පිටිවලටත් සමානව ඇට ඉවත් කරන ලද රටඉඳි ඒකට එකතු කරලා හොඳින් කබලේ බැඳලා ළිපෙන් බාලා නිවෙන්න හරින්න. ඉන් පසු ඒ මිශ්‍රණය හොඳින් අඹරා නෙල්ලි ගෙඩි ප්‍රමාණයට ගුළි හදා ගන්න. උදේ සහ සවස දිනකට ගුළි දෙකක් බැගින් දිනපතාම ඒ කදලි මෝදකය ආහාරයට ගන්න. මෙයත් ඇග පුෂ්ටිමත් වීමට හොඳ ඖෂධයක්.

දියවැඩියා රෝගයෙන් පසුවන පුද්ගලයන්ට කෙසෙල් අනුභව කිරීම නුසුදුසු යැයි අද සමාජයේ වැරැදි මතයක් මුල් බැසගෙන පවතී. එය සම්පූර්ණ අසත්‍යයක් බවත් අළු කෙසෙල් ගසේ අලද සම්පාදිත කොට දියවැඩියාව සුව කිරීමට ගුණාත්මක කෂායක් සාදාගත හැකි බවත් එය සාදාගන්නා ආකාරයද හැරපත්දෙණිය මහත්මිය පැවැසුවාය. අපේ දේශීය ආයුර්වේදයට අනුව කාව්‍ය රසාස්වාදයෙන් පවා ඖෂධ නිර්මාණය කරන හැටි සඳහන් වෙනවා.

ළඉඝළිප කදලි හිඹුටු මුලී

සැම රසඵල බැබිල මුලී

සුදු හඳුනුත්, ගොකටු මුලී

දියවැඩියා නැත සියලී ළරැඉඝ

මේ කවියෙන් දියවැඩියාව සුව කිරීමේ කෂායට ගන්න වට්ටෝරුවම කියැවෙනවා. අළු කෙසෙල් අල, කොතල හිඹුටු මුල්, නෙල්ලි, බැබිල මුල්, සුදු හඳුන්, නෙරෙංචි මුල්, මේවා කළන් දෙක බැගින් අරගෙන පත 8 එකට සිඳුවා දිනපතා උදේ සවස පත භාගය බැගින් දින දහයක් පමණ බොන්න.

ගැස්ට්‍රයිටිස් කියන්නේ අද වනවිට අපේ සමාජයේ මුල් බැසගත් රෝගයක්. ආමාශ තුවාල, බඩවැල් ආශි්‍රත තුවාල, බඩ දැවිල්ල ආදී ශරීර අභ්‍යන්තරයේ රෝග රැසකට වගේම ශරීරයේ බාහිරව හටගත් දද, කුෂ්ඨ, තුවාල, අර්ශස් ආදියටත් යෝග්‍ය ඖෂධයක් අළු කෙසෙල් ගෙඩිවලින් හරි, අළු කෙසෙල් බඩවලින් හරි, අළු කෙසෙල් අලවලින් හරි හදාගන්න පුළුවන්. ඒ ඛෙහෙතෙ නම තමයි කදලි සාර. ඒ ඖෂධය සාදාගන්න ආකාරයත් මම කියන්නම්. අළු කෙසෙල් අල, අමුගෙඩි, අළු කෙසෙල් බඩ කියන තුනෙන් එක වර්ගයක් අරගෙන පුංචි කැබලිවලට කපලා හොඳින් අව්වේ වියළාගෙන ඇලුමිනියම් හිස් හට්ටියක් ළිපේ තියලා අව්වේ වියළාගත් කැබැලි එකට දාලා වහන්තරාවකින් වහලා හොඳින් කරවෙන්න වියළා ගන්න. අගුරු පදමට කර කරගත් කෙසෙල් කැබැලි හොඳින් කුඩු කරගෙන බෝතලයකට දමා ගන්න. ශරීරයේ ඇතුළත දැවිල්ලකදි ආමාශගතව තුවාල හටගත් විටදි උණුවතුර කෝප්පයකට ඒ චූර්ණයෙන් හැන්දක් දමා පානය කරන්න. ශරීරය බාහිර දද කුෂ්ඨ හොරි වගේ තුවාලවලට ඒ අගුරු කුඩ ආලේප කරන්න. ඒක ශරීර අභ්‍යන්තර, බාහිර ඒ හැම රෝගයකටම ගුණයි.

දියවැඩියාව සහ අර්ශස් රෝගයෙන පෙළෙන පුද්ගලයන්ට කෙසෙල් මල් (කෙසෙල් මුව) වෑංජනයක් ලෙස සතියකට දින තුනක් හෝ ආහාරයට ගැනීම ඉතාමත් යෝග්‍ය බව හැරපත්දෙණිය මහත්මිය පවසන්නීය. තවද අතීසාරය රෝග පීඩාවෙන් පෙළෙන පුද්ගලයනට කෙසෙල් ගසේ බඩය කොටා ගත් ඉස්ම පානය කිරීමට දීම මගින් අතීසාරය තත්ත්වය සුව කළ හැකි බවද ඇය පැවැසුවාය. එමෙන්ම කාන්තාවන්ට ඇතිවන මාස් ශුද්ධිය වේදනාව සුව කිරීමට කෙසෙල් මුව පතුරු (රතු පැහැති පතුරු) කොටා ගත් ඉස්ම පානය කිරීමෙන් හැකි වන බවද ජ්‍යෙෂ්ඨ කථිකාචාරිනිය පැවැසුවාය. එයට අමතරව කෙසෙල් මුව වෑංජනයක් ආකාරයට ආහාරයට ගැනීමද ඒහා සමව ගුණ දෙන බවද ඇය පවසන්නීය.

වයස්ගතවූ පුද්ගලයන්ට සහ විවිධ මානසික රෝගවලට මුහුණදුන් අයට ස්නායු දුර්වලතාව නිසා අමතක වීම වැඩි වෙන්න පුළුවන්. අමතක වීමේ රෝගයට සුව සදන විස්මිත ඖෂධයක් පවා කෙසෙල්වලින් සාදාගන්න පුළුවන්. මේක ඖෂධයක්ම පමණක් නෙවෙයි. හොඳ රසවත් පලතුරු පානයක්. එහිදී පළමුවෙන්ම කළ යුත්තේ හොඳින් ඉදුණු කෙසෙල් ගෙඩි කිහිපයක් අරගෙන (කුමන හෝ වර්ගයක් කම් නැත) පොතු ඉවත්කර කැබලිවලට කපා එයට සීනි ස්වල්පයක් සහ ලුණු ස්වල්පයක් එකතු කරන්න. කැමැති නම් අයිස්ක්‍රීම් ස්වල්පයක් හෝ එළකිරි ස්වල්පයක් එයට මිශ්‍ර කරලා ඔබට අවශ්‍යනම් පමණක් වතුර ස්වල්පයකුත් එකතු කරලා හොඳින් බ්ලෙන්ඩර් කරගෙන ඒක පානය කරන්න. මේක නිවෙසට පැමිණි අමුත්තන් වෙනුවෙන් පිළිගන්වන්නත් පුළුවන්. ස්නායු ආශි්‍රත රෝගීන්ටත්, මතකය නැතිවෙන රෝගීන්ටත් මේක මතක ශක්තිය වඩවන හොඳ වටිනා ඖෂධීය පානයක්. අධ්‍යාපන වැඩවල නිරතවන කුඩා දරුවන්ටත් මේ පලතුරු පානය ඉතාමත්ම සුදුසුයි.

වත්මන වනවිට කාන්තාව බහුල වශයෙන් රසායනික ද්‍රව්‍ය මුහුණේ ආලේප කොට රූපලාවණ්‍ය කටයුතු සිදුකිරීම නිසා කල් ගත විමේදී අතුරු ආබාධ මතුවේ. මුහුණේ හම රැලි වැටීම, මුහුණ අවපැහැ ගැන්වීම, කුරුළෑ ඒම වැනි රෝග දුරු කිරීම සඳහා රූපලාවණ්‍ය කටයුතු සඳහාද ඉදුණු කෙසෙල් යොදා ගනී. ඉදුණු කෙසෙල් ගෙඩි තුනක් පමණ ගෙන හොඳින් තළා එයට මී පැණි ස්වල්පයක් දමා කලවම් කොට ගෙන දිනපතා උදෑසන එම ද්‍රාවණය මුහුණේ ආලේප කොට පැය 2ක් පමණ සිට මුහුණ සේදීමෙන් සති කිහිපයකදී මුහුණේ පැහැදිලි දීප්තිමත් බවත් ලද හැකි බවද ජ්‍යෙෂ්ඨ කථිකාචාරිනිය පැවැසුවා. ඒ වගේම ඉදුණු කෙසෙල් තළා කොණ්ඩයේ ආලේප කිරීමෙන් ඉස්හොරි නැති කිරීමටත්, කොණ්ඩය දීප්තිමත් කිරීමටත් හැකියාවක් පවතිනවා. කෙසෙල්වල පවතින රසායනික ගුණය නිසා ඉස්හොරි, උකුනන් වඳ කිරීමේ හැකියාවක් එතුළ පවතිනවා.

අද ගොඩක් අය නොදන්න කරුණක් තමයි ප්‍රතිජීවක ඖෂධ ගැනීමේදී ශරීරයේ ඇතුළත ඉන්න හිතකර බැක්ටීරියා වර්ග මැරෙනවා. ඒක ඉතා භයානකයි. නමුත් ප්‍රතිජීවක ඖෂධ මගින් විනාශ කරන ශරීරයට හිතකර බැක්ටීරියා වර්ධනය කිරීමේ ගුණයක් කෙසෙල්වල පවතිනවා. ඒ නිසා ඔබත් ප්‍රතිජීවක ඖෂධ ගන්නව නම් ඉඳුණු කෙසෙල් වැඩිපුර ආහාරයට ගැනීම සිදු කරන්න. අපි විද්‍යාත්මකව පවා තහවුරු කරගෙන තිඛෙන සුවිශේෂී කරුණක් තමයි අධික ලෙස සිගරැට් පානය කරන පුද්ගලයන්ට එයින් මිදීමට කෙසෙල්වලට පුළුවන් කියන එක. කෙසෙල්වල තිඛෙන රසායනික ගුණය සිගරැට්වල පවතින නිකටින් විසට ප්‍රතිවිරුද්ධව කටයුතු කරන නිසා සිගරැට් බොන පුද්ගලයන් අධික ලෙස කෙසෙල් ගෙඩි අනුභව කරනව නම් සිගරැට් බීම එපා වෙනවා. සිගරැට් බීමට ඇබ්බැහිවෙලා එය මග හරවාගන්න බැරිව ළතැවෙන අයට මම කෙසෙල්වලින් සාදාගත හැකි කෑමක් කියන්නම්. දිනපතා උදේ, දවල්, රෑ කෑම කනකොට පපඩම් වෙනුවට ඒ ආහාරයට ගන්න. ඔබට සිගරැට්වලින් අත්මිදෙන්න පුළුවන් වේවි.

මුලින්ම හොඳින් පැසුණු අමු අළු කෙසෙල් ගෙඩි කිහිපයක් ගෙන පොතු ඉවත්කර ඒවා කැබැලිවලට කපා ගන්න. කපාගත් කැබලි කහකුඩු ස්වල්පයක් හා ලුනු ස්වල්පයක් සමග මිශ්‍ර කරලා ගැඹුරු තෙලේ බැදලා රන්වන් පාට වෙනකොට තෙලෙන් බා ගන්න. ඉන්පසු හොඳින් ඇසුරුම් කරලා දිනපතා බත් සමග ඒ කැබලි කිහිපයක් ආහාරයට ගන්න. ඔබ දුම් පානයේ වහලෙක් වෙලා නම් එයින් ඔබට අත්මිදෙන්න මේ ඖෂධීය ගුණ සහිත ආහාරය උදව්වක් වේවි.

සමිත් මධුරංග උපුටා ගැනීම මවුබිම

Share This Article