බෙහෙත් අනෝදා
කුඩා බහුවාර්ෂික ශාකයක් වන මෙය ගම්බද පළාත්වල මහ බැබිල, වල් අනෝදා, කොක්ස් අච්චු ආදී නම්වලින්ද හඳුන්වයි. ආයුර්වේදයේ මෙය "අතිබලා" සහ "මහබලා" යන නම් වලින් හඳුන්වා ඇත. අඳුරු කොළ පැහැයක් සහිත මෙහි සරල පත්රවල යටි පැත්ත බූව සහිතය. තනි තනිව හට ගන්නා මල් කහ තැඹිලි පාටය. ඵලය ආවේනික හැඬයක් සහිත ස්ඵෝඨිකාවකි. ඖෂධීය වටිනාකම් රැසක් සහිත දේශීය ශාකයක් වන බෙහෙත් අනෝදා Malvaceae කුලයට අයත් ය.
අර්ශස්, ගුදමාර්ගය පහත් වීම, රක්තප්රදර, රක්තපීනස, මුත්රා අඩස්සිය, මුත්රා දැවිල්ල, මුත්රා සමග රුධිරය පිටවීම, දත් කැක්කුම, ගෙඩි, වණ, කුෂ්ඨ, අභ්යන්තර තුවාල ආදියට ප්රතිකාර කිරීමේදී ප්රධාන වශයෙන් මෙම ශාකයේ කොළත් අමතරව පොතු, මල්, මුල් , ඇට ආදියත් භාවිතා කරයි. දේශීය වෙදකමේදී විසප්පු හා ගෙඩි පැසවීම පිණිස යොදන පත්තු හා පැලැස්තර් සෑදීමට අනෝදා භාවිතා කරයි. මෙය දරුවන් ලැබූ ආසන්නයේ මවුවරුන්ට වැලඳෙන උණ සහ ප්රතිශ්යාව නසන ඔසුවකි. පිත් රෝග වලට සහ දත් රෝග වලට ද අනෝදා ප්රශස්ත ඔසුවකැයි පැවසේ. අනෝදා කොළ තැම්බූ වතුරට සීනක්කාරං මංචාඩි 10 ක් දිය කර සේදීමෙන් පැරණි තුවාල ඉක්මනින් සුව වන බව සඳහන්.
අර්ශස් රෝගය සඳහා බෙහෙත් අනෝදා කොළ කැඳ බීම සහ ව්යංනජනය සාදා කෑමට ගැනීම ද ඉතාම ගුණදායකය. එමෙන්ම බෙහෙත් අනෝදා කොළ කොටා පොට්ටනි බැද වණ්ඩුවේ තම්බා අර්ශස් ගෙඩි තැවීමෙන් වේදනාව පහ වේ. බෙහෙත් අනෝදා කොළ කොටා ගත් යුෂ ගෙන පොල් කිරි දමා හීනටි සහල් හෝ කැකුළු සහල් කැඳ පිස බීම ද, අනෝදා කොල සහ කොහිල අල තම්බා එම වතුරෙන් නවරත්න කල්කය කෝපි ඇට 2 ක් පමණ තල තෙලින් අනා ගිලීම ද අර්ශස් රෝගය සඳහා ප්රතිකාරයන්ය.
උපුටා ගැනීම අපේ ඔසුපැළ