තක්‌කාලි කන්න බයද?

තක්‌කාලි කන්න බයද?

වෙළඳ පොලට යන ඔබ තක්‌කාලි ගැනීමට බියවන්නේ ඇයි? තක්‌කාලි පලතුරක්‌ ලෙස කෑමට ගන්න. හාල්මැස්‌සො වැනි කිසිම කරවල වර්ගයක්‌ සමග එකට දමා පිසින්න එපා. නිතරම තනි කර පිස හෝ සලාද සාදා කෑමට හුරුවන්න. ඉතාමත් ගුණදායකයි. තක්‌කාලි ආහාරයට ගැනීම නුසුදුසු බව පවසන අය එමටයි. තක්‌කාලි සිරුරට විෂ සහිත බවද කියෑවේ. ඈත අතීතයේ තක්‌කාලි ශරීරයට විෂ බව පැරැන්නෝ පවසා ඇති බව දේශීය වෛද්‍යවරුන්ගේ පිළිගැනීමයි. තක්‌කාලි ශරීරයට විශේෂයෙන් රුධිරයෙහි පටක වල ආම්ලික බව වැඩිකර රෝගී කරවන්නක්‌ ලෙසින් සැලකූ බවත් කියෑවේ. ඒ වාගේම එළවළුවක්‌ වන තක්‌කාලි පිළිබඳව කරන ලද පරීක්‌ෂණ වලට අනුව එය සිරුරට ඉතාමත් ගුණදායක බව රසායනික විශේෂඥයින් පිරිසක්‌ සොයා ගෙන ඇත. එමෙන්ම ඇතැම් රෝග නිවාරණයට අවශ්‍ය ආහාරයක්‌ ලෙසද පිළිගෙන තිබේ. ඒත් මේ පිළිබඳ නොදන්නා අය තක්‌කාලි නිවසට ගෙන ඒමත් තහනම් කර ඇති බව අසන්නට ලැබී ඇත.

  1. තක්‌කාලි වකුගඩු රෝගීන්ට අයහපත් බව පැවසුවද මෑතකදී ඇමරිකානු පර්යේෂකයින් විසින් කරන ලද පරීක්‌ෂණ වලට අනුව එය ඇතැම් වකුගඩු රෝගීන්ට ගුණදායක බව පවසා ඇත. හේතුව එහි ආම්ලිකතාවය නිසා වකුගඩු රෝගීතාවය ඇතිකරවන විෂ සහිත ද්‍රව්‍යන් විනාශ කරලීමේ හැකියාවක්‌ තක්‌කාලි වල තිබීමයි.
  2. හිමිදිරියේ තක්‌කාලි යුෂ පානය කිරීම මගින් අක්‌මාවේ අලසකාරී ක්‍රියාකාරිත්වය, පාණ්‌ඩුව, වාත අමාරු ආදිය මග හැරෙන බව මෙම විශේෂඥයින් පවසා ඇත.
  3. හිමිදිරියේ තක්‌කාලි කෑමෙන් මුත්‍ර ආබාධ වැළැක්‌වෙන බවද පවසා ඇත. එම නිසා මුත්‍ර පිටවීමෙන් ඇතිවන වේදනාවන් වැනි මෙවන් අකර්මිකතා වැළකී යයි. තක්‌කාලි මගින් මුත්‍රා වල ආම්ලික බව පාලනය කරනු ඇත.
  4. තක්‌කාලිවල කාබෝහයිඩ්‍රේට් අඩු ප්‍රතිශක්‌තියක්‌ තිබෙන හෙයින් දියවැඩියා රෝගීන්ට විශේෂයෙන් ගුණදායකය. මන්ද තක්‌කාලි මගින් සිරුරෙහි අනවශ්‍ය බර ඉවත් කරයි. තක්‌කාලි වල විටමින් බොහෝය. මේ හෙයින් ඇස්‌ නොපෙනීම, දුර පෙනීම ආදි අක්‌ෂිරෝග වළක්‌වා ලීමට හැකිය. එමෙන්ම මේ කොළ ඇස්‌වලට මෙන්ම අක්‌ෂි ස්‌නායුවලට ගුණදායක බව මොවුන් පවසා ඇත.

එනිසා තක්‌කාලි සලාද ලෙස කෑම ඉතා ගුණදායකය. තක්‌කාලි කෑමට බිය විය යුතු නැති බව මතකයේ රඳවාගන්න.

සීතා අධිකාරි

Share This Article

හදවත රැකදෙන මොළයට සුවදෙන මුහුදු මාළු

රට වටේම මුහුදක් තිබුණත් අපේ රටේ මත්ස්‍ය නැත්නම් මාළු සම්පත ගැන තිබෙන දැනුම අඩුයි. ඒක නිසා ගොඩක් දෙනෙක් මාළු කෑමට දක්වන්නේ...

කරවිල තිත්තයි ඒත් ගුණයි.

ඇතැම් එළවළු සහ පළතුරු ආහාරමය මෙන්ම ඖෂධීය ගුණයෙන් යූක්තවන අතර, තවත් එළවළු සහ පළතුරු ආහාරමය ගුණය පමණය. ඖෂධීය ගුණය පමණක් තිබෙන...

ලෙඩ අඩු කරන හැඩ වැඩි කරන ඔලිව් තෙල්

හෘද රෝගවලටරුධිරගත කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම පාලනය කිරීම් ඖෂධීය ගුණයක් මෙය සතුයි. රුධිරයේ මේද උෂ්ණත්වය අඩු කර රුධිර ගමනාගමන ක්‍රියාවලියට උත්තේජනයක්ද මින් ලබාදෙයි....

දියවැඩියාවට කොහිල කැඳ

ලංකාවේ සෑම ප්‍රදේශයකම පාහේ, දක්නට ලැබෙන බොහෝ අය හඳුනන ආයුෂ, වර්ණය සැපය, බලය වඩන කොහිල ඖෂධයක් ලෙස මෙන්ම ආහාරයක් වශයෙන්ද ඉතාම...

උදේ පාන්දර දෙහි යුෂ වීදුරුවක් බීමේ වාසි

උදෙන්ම දවස පටන් ගන්න පෙර වතුර වීදුරුවක් පානය කිරීමෙන් ඔබේ සිතට මෙන්ම ගතටද දැනෙන්නේ මහත් ප්‍රබෝධයක්. ඒ වෙනුවට උදෑසනම දෙහි යුෂ...

ඉස්සන්, පොකිරිස්සන්, කකුළුවන්, බෙල්ලන් කෑවම කොලෙස්ටරෝල් වැඩි වෙනවා ද?

මාළු, සතුන්ගෙන් සපයා ගන්නා වෙනත් ආහාරවලට වඩා සෞඛ්‍යයට හිතකර බව වෛද්‍ය හා පෝෂණ විද්‍යාඥයෝ පිළිගනිති. මත්ස්‍යයන්ගෙන් උසස් ගණයේ ප්‍රෝටීන් හා යකඩ...