කෘත්රිම වර්ණකවලට වඩා දේශීය කුළු බඩුවලින් ඔබ නිරෝගී කරන්නෙ මෙහෙමයි
ආහාර වර්ණ ගැන්වීම සඳහා කෘත්රිම වර්ණක භාවිත කරයි. මේවාට INS යටතේ අංක ලබාදී ඇත. මේවා ආහාරයට ගැනීමෙන් රෝග නොවැලඳෙන බවට වාර්තා වී නැත. අවම ප්රමාණවලින් වුවද සුළු වශයෙන් හෝ මේවා ලෙඩ රෝග සාදයි.
- සිට්රස් රෙඩ් – දෙහි කුලයේ පාට වැඩි කිරීමට යොදයි. මෙය ශරීරයට හානිකරයි.
- බි්රලියන්ට් නිල් – මෙය පිළිකාකාරකය. සමට සහ ඇස්වලට හානිකරය.
- ගී්රන් – කොළ පාට – මීයන්ගේ අසාමාන්ය ගෙඩි සාදන බව ඔප්පු කර ඇත.
- සෙන්සෙට් කහ – ඇදුම සෑදෙන අතර, කුඩා ළමුන් තුළ අධික්රියාකාරීත්වයන් ඇති කරයි.
මීට අමතරව තවත් විශාල කෘත්රිම වර්ණක සංඛ්යාවක් ඇත. මේවා පිළිබඳව පර්යේෂණ පැවැත්වෙමින් පවතී. මෙම බොහොමයක් කෘත්රිම වර්ණක සහ රසකාරක දැනට තහනම් කර ඇත. ඇසිටෝන් පෙරොක්සයිඩ්, ක්ලෝරොප්රොපනොයිඩ් ඩයසිටයිල්, සෝඩියම් ගුවනලේට්, මොනොසොඩියම් ග්ලුටමේට්, පොටෑසියම් බේරා්මේට්, පොටෑසියම් නයිට්රේට්, සෝඩියම් නයිට්රේට් තහනම් රසකාරකය. නමුත් මේවා බහුලව වෙළෙඳපොළෙහි දක්නට ලැබේ. අවම ප්රමාණයන් අවමයන් ලෙඩ රෝග සාදන බව පවසමින් මේවා ආහාරවලට එක්කර ඇත. අවධාරණය කළ යුතු ප්රධානම කාරණය නම් අඩංගුව තිබිය යුතු අවම ප්රමාණයන් පවා ශරීරය රෝගී කරන බවය. මේ නිසා මේවා ආහාරවලට එක් කිරීම 100%කින්ම වැළකිය යුතුය.
දැනට තහනම් කර ඇති කෘත්රිම රසකාරක කිහිපයක් මෙසේය.
E110, E129, E123, E124, E210, E151, E212, E213, E220, E216, E221, E226, E249 E319, E320, E512, E621, E951, E954
හයිෆ්රක්ටෝස් කෝන් (High fructose corn syrup) :
හයිෆ්රක්ටෝස් කෝන් සිරප් යනු ආහාර රස ගැන්වීමට සහ ආහාර කල්තබා ගැනීමට භාවිත කරන ශරීරයට අහිතකර රසකාරකයකි. මෙය අද වෙළෙඳපොළෙහි බොහෝ ආහාරවල අඩංගුය. මෙය සාදා ගනු ලබන්නේ ඉරිඟු පිටිවලිනි. මෙහිදී විවිධ එන්සයිම එකතු කර ඉරිඟු පිටිවල අඩංගු පිෂ්ටය සහ ග්ලූකෝස් ටපභජබධඵඥ බවට පත්කරනු ලැබේ. මේ නිසා හයිෆ්රක්ටෝස් කෝන් සිරප්වල ග්ලූකෝස් සහ ටපභජබධඵඥ සාන්ද්රණය ඉතා වැඩිය.
මෙය සීනි සමඟ සංසන්දනය කරන විට ඉතා ඉහළ සීනි ප්රතිශතයක් අඩංගුය. එසේම ලාභදායකය. යොදාගැනීම ඉතා පහසුය. කෝලා වර්ගයේ බීම ඇතුළු බොහෝ පැණි බීම වර්ග, සෝස් වර්ග සහ රස ගැන්වීමට යොදනුයේ මේවාය. මෙම ෆ්රක්ටෝස්වල ඇති අහිත කර බව නම් ෆ්රක්ටෝස් අධික වූ විට සිරුරේ ලිපිඩ නිෂ්පාදනය (Lypogenasis) වැඩි වීමයි. මේ නිසා කොලොස්ටරෝල් වැඩිවීම, ස්ථූලතාව ඇතිවීම, දියවැඩියාව, හෘදයාබාධ වැනි රෝග සමූහයක් මෙම හයිෆ්රක්ටෝස් කෝ්න් සිරප් භාවිතය නිසා ඇතිවේ. මේ නිසා හයිෆ්රක්ටෝස් කෝන් සිරප් අඩංගු ආහාර භාවිත නොකළ යුතුය.
මේ නිසා මෙහි වැදගත්ම පණිවුඩය වන්නේ ආහාර රස ගැන්වීමට ස්වාභාවික රසකාරක වන ගම්මිරිස්, කරපිංචා, කොත්තමල්ලි, සූදුරු, මාදුරු, කහ, කුරුඳු, සුදු ලූනු, රතු ලූනු, උළුහාල්, රම්පේ වැනි සංයෝග පමණක් භාවිතයට ගත යුතු බවයි.
වෛද්ය නිරෝෂ් සමරවික්රමතොරතුරු දැන ගැනීමට හෙළ සුවය සංවිධානය (011-2412943)
උපුටා ගැනීම මව්බිම