ගැස්ට්‍රයිටිස්වලට මූරුංගා හොඳයි.

murunga

මූරුංගා කියූ විට කන්නට ටිකක් බියවෙනවා. ඒ මූරුංගා උෂ්ණ ආහාරයක් ලෙසින් අපේ සමාජය පිළිගෙන ඇති මතය නිසා. ඒත් ආයූර්වේදය පිළිගන්නා ලෙසට මූරුංගා උෂ්ණ ආහාරයක් නෙමෙයි. එය සැර (විෂ නසන ගතිය) ආහාරයක්. උදාහරණයක් බලමූ. මේවා වැඩිපූරම වැවෙන්නේ උෂ්ණ කලාපයේ. ඒ කියන්නේ මෙය වතුර ගතිය සහිත මදයක් සහිතව ඇති වී තිබෙන්නේ උෂ්ණ කලාපයට ගැළපෙන ලෙසයි. ඒ කියන්නේ කැකිරි, පිපිඤ්ඤා වගේ. ඇත්තටම ස්වභාව ධර්මය විසින් ඒ ඒ ප්‍රදේශයට ගැළපෙන ලෙස එළවළු සහ පළතුරු දායාද කර තිබෙන බවත් අමතක කරන්නට එපා.

මූරුංගා දිරවීම පහසූ කරනවා. මළ බද්ධය නැති කරන අතරම කුසගින්න වැඩිකරනවා. තවද වාත දෝෂ මෙන්ම සෙම් නැති කිරීමටත් සමත්වෙනවා. හැබැයි සෙම් රෝග කියූ විට ඇදුම වැනි අසාද්මිකතා නිසා ඇතිවන සෙමට එතරම් සූදුසූ නැහැ. ඒ වගේම පණූ රෝගවලට ඉතාම ගුණයි. ගෙඩි, වණ තුවාල සඳහාත් ගුණ ලබාදෙනවා. විශේෂයෙන්ම ගැස්ට්‍රයිටීස් රෝගීන් මූරුංගා කන්නට හරිම බියයි. ඇත්තටම එය මිත්‍යා විශ්වාසයක්. මූරුංගා ගැස්ට්‍රයිටීස්වලට හරිම ගුණ ආහාරයක්. එහි ඇති මාංශල (මස්) ගතිය නිසා උදරයට ගුණයි. මූරුංගා විෂ නාශකයක් බව කීවා මතකනේ. මතකද අතීතයේදී බල්ලෙක් සපා කෑ විට මූරුංගා පොත්තක් හූණූත් සමග අඹරා තුවාලයට තියා බැඳපූ ආකාරය. ඒ එහි තිබෙන විෂ නාශක ගුණය නිසයි. මූරුංගා උෂ්ණ ආහාරයක් කියනවනේ. ඉස්සෝ, කකුළුවෝ පිළියෙල කිරීමේදී මූරුංගා කොළ එකතු කරනවා. ඒ ඇයි දන්නවාද? ඉස්සන් කකුළුවන්ගේ උෂ්ණය අඩූ කිරීමටත් විෂ ගතිය අඩූ කිරීමටත්. ඒ විතරක්ද අච්චාරු මූටිටියට මූරුංගා පොත්තක් හොඳට අඹරලා දානවා. ඒත් අච්චාරු මූටිටියේ සැර ගතිය සහ විෂ ගතිය අඩූ කිරීමටයි.

ඇත්තටම මූරුංගා කොළ මැල්ලුම ආහාරයට එක්කර ගැනීමත් හරිම ගුණදායකයි. හන්දි ඉදිමූමට මූරුංගා ඖෂධයක් ලෙසින් පත්තුවක් ආකාරයට පාවිච්චි කරනවා. හන්දි ඉදිමූම අඩූ කිරීම තමයි මෙයින් සිදුවන්නේ. ඒ වගේම වේදනා නාශක ගුණයකුත් මෙහි තිබෙනවා. මූරුංගා වල ප්‍රෝටීන වගේම මේද පිෂ්ඨය, කැල්සියම් සහ යකඩ අඩංගුයි. ඒවා සෑහෙන්නට අඩංගුවී තිබෙනවා. ඒ වගේම විටමින් ඒ සහ සී බහූලයි. ඊ1 සහ ඊ2 සාමාන්‍ය ලෙසින් තිබෙනවා. මූරුංගා පිළිබඳව අප සමාජයේ මිත්‍යා මත පැතිරී තිබූණත් ඒවා කෙතරම් පදනම් විරහිතදැයි දැන් ඔබට තේරෙනවා ඇත.

ආයූර්වේද විශේෂඥ ශෛල්‍ය වෛද්‍ය ඩී. එච්. තෙන්නකෝන්ජාතික ආයූර්වේද ශිකෂණ රෝහල, බොරැල්ල.

Share This Article

උදේ පාන්දර දෙහි යුෂ වීදුරුවක් බීමේ වාසි

උදෙන්ම දවස පටන් ගන්න පෙර වතුර වීදුරුවක් පානය කිරීමෙන් ඔබේ සිතට මෙන්ම ගතටද දැනෙන්නේ මහත් ප්‍රබෝධයක්. ඒ වෙනුවට උදෑසනම දෙහි යුෂ...

එළබටුවලින් හදන ආයුර්වේද දුම්වැටිය

අද භාවිතයට ගැනෙන බොහෝ ආහාරපාන වර්ග නිසා ගොඩක් දෙනෙක් මුඛය ආශ්‍රිතව හටගන්නා රෝග පීඩාවන්ගෙන් දුක් විඳිනවා. විදුරු මස් දියවීම, මුඛයේ හටගන්නා...

දවසකට chocolate කෑවොත් ලැබෙන ප්‍රතිපල අහලා පුදුම වේවි.

පැණිරස කෑම වර්ග කන්න කවුරු උනත් කැමතියි. නමුත් හැම පැණිරස කෑමක්ම අපේ ශරීරයට හිතකර නැහැ. මේ පැණිරස කෑම වර්ග අතරින් අපි...

මානසික රෝග සුව කරන මුං ඇටවල රහස් මෙන්න

මුං ඇට කියන්නේ අපිට ඉතාම හුරුපුරුදු, සමීපතම ධාන්‍ය වර්ගයක්. එදිනෙදා ආහාර වේල රසවත් කරන වෑංජනයකටත් මුං ඇට ඉතාම සුදුසුයි. මුං ඇට...

බඩේ තුවාල සූවකරන බණ්ඩක්කා

බණ්ඩක්කා අපේ රටෙි නැත්නම් ලංකාවේ ගමේ ගොඩෙන් නගරයේත් හොඳ ජනප්‍රිය කෑමක්. ඒත් බණ්ඩක්කා කියන්නේ ලෝකයම දන්න ගුණදායක ඖෂධීය ආහාරයක්. මේ පිළිබඳව...

නිර්මාංස අයට මහත අඩු කරගන්න පහසුයි

ඉදුණු පලතුරු කෑමත් අගුණයිඅධික තරබාරුව කියන්නේ පුද්ගලයකුගේ පෞරුෂත්වයට මූලිකවම බලපාන දෙයක්. අධික තරබාරුවට බලපාන හේතු අතර ආහාර රටාවට හිමි වන්නේ සුවිශේෂී...