ශරීරයට බොහෝ ගුණ දෙන මිදි

ශරීරයට බොහෝ ගුණ දෙන මිදි

මිදි කියන වචනය ඇහුණත් සමහරු හරි ම බයයි. ඒකට හේතුව, කාලාන්තරයක් තියාගත හැකි පරිදි බෙහෙත් දමනවා කියන බිය නිසයි. එහෙත් නැවුම් මිදි ආහාරයට ගන්න පුළුවන් නම්, අපට බොහෝ පෝෂණ සංඝටක සිරුරට එක්කර ගන්න පුළුවන්.

මිදි වල ප්‍රෝටීන් ග්රෑම් 1.09ක්, කාබෝහයිඩ්‍රේට් ග්රෑම් 27.33ක්, මේදය ග්රෑම් 0.24ක්, තන්තුමය කොටස් ග්රෑම්1.36ක් සහ කැලරි ග්රෑම්104.19 ක් පමණක් අන්තර්ගතයි. මිදිවල පවතින මේ පෝෂණ සංඝටක නිසා, කායික හා මානසික රෝග නිවාරණය කර ගැනීමට පුළුවන්. එසේ ම, ඉරුවාරදය පාලනය කර ගැනීමටත් මෙය මහෝපකාරී වෙනවා. ආහාර නොදිරවීම නිසා ඇතිවන අපහසුතා අවම කර ගැනීමට ද මිදි මඟින් හැකියාව ලැබෙනවා. වයසට යෑමත් සමඟ බොහෝ පුද්ගලයන්ට ඇස්, ආයුෂ, සංකූලතා, ඇතිවීමට පුළුවන්. මිදි යුෂ වශයෙන් පානය කිරීමෙන් හෝ පලතුරක් වශයෙන් ආහාරයට ගැනීමෙන් එම රෝග ඇතිවීම වළක්වා ගත හැකියි.

දියවැඩියාව සඳහා පලතුරක් වශයෙන් මිදි ආහාරයට ගැනීම යහපත් බව වෛද්‍යවරු අනුමත කරනවා. එයට හේතුව, මිදිවල පවතින ස්වාභාවික සීනි දියවනවිට, සිරුරේ ඇති සීනි පාලනය වීමට උත්තේජනයක් සපයන නිසයි. මිදි ආහාරයට ගන්නවා නම් ශරීරයේ කොලෙස්ට්‍රෝල් මට්ටම පාලනය කර ගැනීමට හැකි නිසා, හෘදයාබාධ තත්ත්ව අවම කර ගන්න පුළුවන්.

ජලය පානය කිරීම මඳිකම නිසා බොහෝ විට වැළ‍ඳෙන රෝගයක් ලෙස වකුගඩු නරක්වීම හැඳින්වීමට පුළුවන්. වෛද්‍යවරුන් සඳහන් කරන්නේ, මිදි යුෂ පානයට පුරුදු වූ විට, එම තත්ත්වය අවම කර ගැනීමට හැකි බවයි. ශරීරයේ බැක්ටීරියා , වෛරස් ආසාදන ඇතිවූ විට ශරීරයේ ප්‍රතිශක්තීකණ පද්ධතිය අඩාළ වීමට පුළුවන්. එහෙත් මිදි ආහාරයට ගැනීමෙන්, විෂබීජ මර්දනයට හැකියාව ලැබෙනවා.

මිදි ගුණදායක වන්නේ, අභ්‍යන්තර රෝගාබාධවලට පමණක් නොවේ. චර්ම රෝග සඳහා ද මිදි ගුණදායක වන අතර, මුහුණේ ආලේප කරන සමහර ක්‍රීම්වලට මිදි අන්තර්ගත කරන්නේ ඒ නිසයි. අව්වට පිළිස්සීමෙන් සමෙහි ඇතිවන ළප කැළැල් , දද හා බිබිළි තත්ත්ව , පලතුරක් ලෙස හෝ මිදි සාරය අන්තර්ගත ක්‍රීම් වර්ග ආලේප කිරීමෙන් මඟහරවා ගත හැකියි.

උපුටා ගැනීම දිවයින

Share This Article

හිසකෙස් පෝෂණය කරන ධාන්‍ය වර්ග

ආහාරවලින් අවශ්‍ය නිසි පෝෂණය නොලැබීම හිසකෙස් ගැලවී යෑමට හේතුවන බව පර්යේෂකයන් පිරිසක් පෙන්වා දෙනවා. ඒ විතරක්ම නෙවෙයි, හොඳින් කෙස් වඩවා ගෙන...

අජීර්ණයට ඉරිවේරියා හොඳ ඖෂධයක්

ඕනෑම කෙනකුට ආහාර අජීර්ණ වීම නිසා හදිසියේ කිහිප වරක්ම බඩ බූරුල් කර යාම සිදුවෙයි. ඒ වගේම දරුවන්ටද කිරි සහ ආහාර අජීර්ණවීම...

මතක ශක්තිය වැඩි කරන කුරුඳු

අප ජීවිතයේ එදිනෙදා අත් බෙහෙත් සඳහා යොදාගනූ ලබන බොහොමයක් ද්‍රව්‍ය තිබෙනවා. ඒවා ඇතැම් අවස්ථාවලදී වචනයෙන් කිව නොහැකි තරම් ප්‍රයෝජන වෙනවා. කුරුඳුත්...

ඔසප් රෝගවලට ගුණ ගම්මිරිස්

ගම්මිරිස් වතු වගාවක් ලෙස ජනප්‍රියයි. පොල් වතුවල අතුරු බෝගයක් ලෙස ගම්මිරිස් වගාකළ හැකියි. පොහොර හොඳින් යෙදූ විට හොඳින් වැවීම සිදුවෙයි. ගම්මිරිස්...

දිවුල්

දිවුල් ග්‍රෑම් 100ක අඩංගු පෝෂක ප්‍රතිශතතෙතමනය ග්‍රෑම් 64.2ශක්තිය කි. කැලරි 134ප්‍රෝටීන් ග්‍රෑම් 7.1මේදය ග්‍රෑම් 3.7කාබෝහයිඩේ්‍රට් ග්‍රෑම් 18.1කැල්සියම් මිලි ග්‍රෑම් 130පොස්පරස් මිලි...

දරු පල ලැබ ගන්න මහානර්ඝ ඖෂධයක්‌ මෙන්න

දරු සම්පත් අහිමිවීම පිළිබඳව කාන්තාවනට පමණක්‌ වරද පැටවීම සාධාරණ නැත. ස්‌ත්‍රී -පුරුෂ දෙදෙනාගේම කායික හා මානසික දුබලතාද දරුඵල අහිමිවීමට හේතුයි. දරු...